Доминант

кокошки доминант
кокошки доминант

Кокошки доминант

ДОМИНАНТ DS109 DOMINANT DARKSHELL DS109 е нова програма, включена в колекцията от програми, наречени ARTISAN EGGS, това са програми за кокошки носачки с различни цветове на черупката. Програмата Darkshell произвежда яйца с оригинални нюанси на различни кафяви черупки. В някои кокошки дори на петна или лилаво. Висок процент има тъмнокафяв цвят на черупката. Отличителната черта от класическите хибриди са пернатите бегачи, което е типична характеристика на породата Маранска, с участието на която беше отгледана нашата програма DOMINANT DARKSHELL. Използва се в търговската мрежа като краен хибрид за самодостатъчно развъждане не само в Чехия, но особено в чужбина, където е включен в колекцията от програми с яйца с различни цветове на черупката.

 

Текущите параметри на снасяне на крайните хибриди поради скорошни кръстосвания с породата Маранска са около 250 до 270 яйца и ще ги увеличаваме при всяко поколение интензивно размножаване.

 

Тегло на яйцата около 59 до 61 g.

 

Атрактивният черен цвят на перата на възрастни кокошки носачки се допълва от високия блясък и възможното примесване на кафяви рисунки във врата и гърдите на кокошката носачка. Петелът на крайните хибриди е тигрово с примес на кафяв цвят в областта на перата на шията, гърдите и крилата.

 

Тази програма е резултат от кръстосването на черната бащина популация на DS и популацията на майчините тинтове на DS. Когато се излюпват еднодневни пилета, се използва оцветяване с помощта на алела "B / b" на гена за отгряване = Barred, където еднодневен петел придобива доминиращия алел на този "B" ген от майка си и е осеян с бяла точка на главата си и еднодневна кокошка получава рецесивен „алел“ b “, който не предизвиква изтегляне на тигри и следователно кокошката е черна без бяла рисунка на главата.

 

Живот 94 - 96%

 

Тегло за 18 седмици - 1,5 кг пиле

 

Консумация на фураж до 18 седмици на кокошка 6,3 кг ♀

 

Тегло за 18 седмици - петел 2,1 кг ♂

 

Консумация на фураж до 18 седмици на петел 6.8 кг ♂

 

Продължителност на живота 95 - 97%

 

Възраст при 50% снасяне 27 седмици

 

Пик на снасяне за 29 до 30 седмици 89%

 

Брой яйца 240 бр

 

Средното тегло на яйцата е 61,5 g

 

Брой яйца за люпене на кокошка 200 бр

 

Консумация на фураж за кокошка на ден 122 g

 

Кокошка телесно тегло на 68 седмици 2,15 кг

 

Цвят на черупката кафяв

 

ДОМИНАНТ GS107 DOMINANT GREENSHELL GS включва няколко цветни програми с различни цветове на пера и различни цветове на черупката от светло синьо през тюркоазено зелено до тъмно маслинено зелено. Това оцветяване на черупката на яйцата на крайните хибриди DOMINANT GREENSHELL е резултат от кръстосването на класическите родителски популации на майките от програмите DOMINANT и последващото им кръстосване с оригиналната бащина линия DOMINANT GREENSHELL, създадена на базата на птици, отгледани от Южна Америка Порода Араукан. Черупки от син цвят.

 

Параметрите на снасяне на крайните хибриди на всички цветни подпрограми на GREENSHELL са около 240 до 260 яйца и ще ги увеличаваме при всяко поколение интензивно размножаване. Теглото на яйцата е около 57 до 59 г. Цветът на оперението се определя от използването на родителската популация. Популацията на майките също влияе върху цвета на черупката в крайния хибрид.

 

Подпрограми GS 300 с подобно оперение като моята коса с тигрови рисунки и GS 229 бяло оцветяване, след като майка бял леггорн произвежда яйца, по-светли до син оттенък.

 

Субпограми GS 107 синьо оперение, оперение GS 959 тигър, GS 159 червено тигъл, GS 902 злато - червено тигъл с бели пера и опашка и GS 459 светло червено с тигър, всичко след майките на кафеникави линии, благодарение на което те произвеждат по-голяма съотношение на яйца със зелени черупки към маслинено зелено с много нюанси.

 

Програмата DOMINANT GREENSHEL прилага възможността за полов живот при излюпване на еднодневни пилета благодарение на алелите на гена K според скоростта на оперението или когато се използват алели S или B, също и оцветяване.

 

За да улесним различаването на пушачите от Greenshell от програмите с класическия цвят на черупката, ние се опитваме да развъждаме туфа в програмата Greenshell, която обаче няма нищо общо с цвета на черупката. В момента туфата има около 70% до 80% кокошки носачки Greenshell.

 

Нашите кокошки носачки Greenshell все още нямат 100% туфа, нито 100% от всички произведени яйца обикновено са сини или зелени. Засега генетично сложният контрол върху цвета на черупката при домашните птици се дължи на факта, че около 10 до 15 процента от кокошките носачки DOMINANT GREENSHELL снасят яйца в класическия бял, кремав или кафяв цвят. Въпреки този факт, тази програма е търсена в много страни по света.

 

Възраст при 50% снасяне 28 седмици

 

Пик на снасяне за 29 до 30 седмици 88%

 

Брой яйца 240 бр

 

Средното тегло на яйцата е 58 g

 

Консумация на фураж за кокошка на ден 122 g

 

Тегло на кокошката на 68 седмици 2,10 кг

 

Цвят на черупката зелен

 

ДОМИНАНТЕН СИН D107 DOMINANT BLUE D107 е една от най-популярните ни програми благодарение на своята оригиналност в синия цвят на перата и възможността за използване на colorsexing при еднодневни пилета. Използва се като краен хибрид за самодостатъчно размножаване в Чехия и в много други страни по света. Петлите също се използват за производство на традиционно, много вкусно птиче месо.

 

Благодарение на привлекателното си оцветяване, той се използва и при износ на родителски комплекти в много страни, където се използва главно в семейно самодостатъчно развъждане за производство на трапезни яйца.

 

Предимството е високите параметри на снасяне на над 290 до 300 яйца, проверени в изпитателна станция в условия на клетка при интензивен тип отглеждане. Характерен е светлокафявият цвят на черупката на яйцата.

 

Атрактивен е сивият до син цвят на перата на възрастните кокошки носачки с тигрови рисунки при петлите.

 

Тази програма е резултат от кръстосването на първоначалната доминираща хомозиготна популация от генотипа BlB1 на бащината популация на сини молци = BLPR и майчините молци на отгрятата популация BPR. Когато се излюпват еднодневни пилета, се използва оцветяване с помощта на алел "В" на гена за отгряване = Забранено, където еднодневен петел придобива доминиращия алел на този ген от майка си и е на тигро с бяла точка глава и еднодневна кокошка получава рецесивен алел "b" от бащата. тигрова рисунка и следователно кокошката е тъмна без бяла рисунка на главата си.

 

Период на отглеждане до 18 седмици

 

Брак до 18 седмици 3-5%

 

Тегло на кокошките до 18 седмици 1.5-1.6 kg

 

Употребление храна до 18 седмици 6.3-6.5 kg

 

Период яйцеснасяне до 20-78 седмици

 

Брак до 78 седмици 4-7%

 

Начало яйцеснасяне 22-23 седмици 50%

 

Максимално яйцеснасяне 29-30 седмици 91-94%

 

Средно числа на яйцата в периода на яйцеснасяне 295-308 бр.

 

Средна маса на яйцата 62-63 гр.

 

Консумация на фураж за кокошка на ден 120-125 gr.

 

Тегло на кокошката на 78 седмица 2.15-2.3 kg

 

Цвят на яйцето светло кремав

 

Темперамент спокоен

 

-оплодено яйце-1лв

 

-ново излюпено пиле-3лв.

 

-оформено пиле с ясен пол и оперение-10лв.

 

Източник: https://dominant-cz.cz

 

Продавам яйца за мътене и пиленца целогодишно,в някой случай и големи птици

-оплодено яйце-1лв

-ново излюпено пиле-3лв.

-оформено пиле с ясен пол и оперение-10лв.