кокошки Маран
кокошки Маран

Маран

Произход: Името на породата идва от областта Маран във Франция, североизточно от Ла Рошел. Селектирана е през 1895г.

История на породата: В Англия породата съществува още от 1929 г. Според информация в “Poultry Standards” селекцията на Марана започва с кръстоска на породите Faverolls, Barred Rocks, Brakeln и Gatinaise.

Форма и глава: Въпреки обемното тяло, не се създава впечатление за тромавост. Тялото е сравнително дълго,  широко и ниско лежащо. Дългият  гръбнак  е плосък, с лек спад надолу. Широки рамене, закръглен гръден кош, добре оформен корем. Яки бутчета, почти изцяло в оперение, средно дълги крака, с леко оперение по външната част. Единичен гребен , който при кокошката може да е със страничен наклон.  Червени ушни отвори, средно големи вратни израстъци, червен до оранжев цвят на очите. 

Особености: Порода с висока плодовитост и големи яйца. Превъзходно, крехко месо за консумация.  Тази порода дължи своята популярност преди всичко на специфичния цвят на яйчената черупка. Много известни са тъмночервените кафяви яйца.

Селекционерите във Франция отделят специално внимание на наситено жълтия цвят на черупката (“extra-roux”). Порода с голяма подвижност и със обемна и стабилна телесна конструкция.                                                                                                                                                   Петел: 3,5кг. Кокошка: 2,6кг.

Продавам яйца за мътене и пиленца целогодишно,в някой случай и големи птици

-оплодено яйце-2лв

-ново излюпено пиле-5лв.

-оформено пиле с ясен пол и оперение-15лв.

кокошки Родайланд
кокошки Родайланд

Родайланд

   Създаден е в щата Родайланд(САЩ) чрез кръстосване на птици от породите Кохинхин, Малайски червени борци и Кафяв легхорн. Той е една от най-разпространените породи за производство на яйца с кафяв цвят на черупката. Породата непрекъснато се усъвършенствува, вследствие на което значително са подобрени продуктивните и качества.

  Тялото на птиците е дълбоко, широко и с правоъгълна форма. Гърбът е широк, дълъг и прав. Гребенът е прост(листовиден) и сравнително малък. Околоушките са червени. Оперението е плътно прилепнало към тялото и с бакъреночервен цвят. Краката са средно високи. Гръдната кост е права, дълга и добре замускулена. Живата маса на възрастните кокошки е 2,5 - 2,8, а на петлите - 3,0 - 4,0кг. Месото е висококачествено. Средната носливост е над 200 яйца, но са известни специализирани линии и хибриди с много висока носливост. Средната маса на яйцата е 55 - 63г. Ярките пронасят на възраст 170 - 180 дни. Птиците имат спокоен темперамент и добра приспособеност към полуинтензивни и интензивни условия на отглеждане. Породата е разпространена във всички страни на света.

 

Продавам яйца за мътене и пиленца целогодишно,в някой случай и големи птици

-оплодено яйце-2лв

-ново излюпено пиле-5лв.

-оформено пиле с ясен пол и оперение-15лв.

 

кокошки Съсекс

Съсекс

Съсекс – разновидности Светъл и Трикольор

Английска порода, създадена в графство Съсекс чрез кръстосване на местните кокошки с петли от породите Брама, Корниш, Кохинхи и Орпингтон. Общоползвателна порода – за месо и за яйца. Имат бърз растеж, спокойни и добри носачки, включително и през зимата. Светлият съсекс е най-разпространен в Европа, докато Трикольорът в САЩ.

 

Петел: 4кг. Кокошка: 3-3.5кг.

Продавам яйца за мътене и пиленца целогодишно,в някой случай и големи птици

-оплодено яйце-2лв

-ново излюпено пиле-5лв.

-оформено пиле с ясен пол и оперение-15лв.

 

кокошки АМЕРАУКАНА

кокошки аракуана

Амераукана

Разграничаването на Ameraukana с други породи пилета е съвсем просто. Тази птица, която се отглежда за получаване на яйца с оригиналния цвят, се характеризира с гъсто оперение и изразени мустаци, стърчащи от двете страни на човката. Ameraukana се откроява на фона на роднини с развити крила, а петелът от тази порода е агресивен към собствениците и женските.

 

История и описание на породата Амерукана се появява през 70-те години на миналия век, като кръстосва араукани с американски породи пилета. Официално този вид домашни птици е вписан в съответните регистри през 1984 г.

Породата Ameraukan няма нито един цвят, който отличава тези кокошки от фона на роднините. Разпределете 8 разновидности на домашните птици, които се различават помежду си по сянката на оперението .

 

 Популярността на Ameraukana сред фермерите се състои от два компонента: повишено производство на яйца и необичаен вкус на месо. Породата се характеризира с непретенциозност по отношение на грижите и способността да живее в северните райони. Яйцата на тези пилета имат най-различни цветове, поради което тези птици се наричат "Великден".

 

Външен вид на Ameraucana Тази порода е класифицирана в 8 вида според цвета на оперението. Също в рода Ameraukana има представители на джуджета, известни като bentamiki. Основният признак на тези домашни птици е наличието на ясно изразени мустаци, които крият малка глава. Тази функция придава на пилетата аристократичен вид.  

Характерните особености на Ameraukana включват следното:

Оттенъкът на яйцата варира от зелено до синьо, в редки случаи - розово.

Производителност на птиците

Ameraukan се отглежда, за да получи необичайно на вкус месо и ярки яйца, които са в търсенето. Пилетата от тази порода „не обичат“, за да излюпват пилета. За една година възрастните женски са в състояние да снасят до 210-250 яйца, чието тегло средно е 65 грама.

Порода характер

Петела от тази порода се отличават с агресивно поведение, показващи собствения си характер по отношение на собствениците и кокошките. Затова мъжете се препоръчват да се държат в отделни заграждения. Тази птица се характеризира с любопитство, във връзка с което женските са постоянно в движение, търсейки нещо интересно. 

Основните плюсове и минуси 

Пилетата от породата Амераукан имат следните предимства: 

цветни яйца; оригинално месо на вкус; повишена издръжливост; способност за живот в студен и горещ климат; висока производителност; ниски хранителни изисквания; наличието на имунитет към общи заболявания; жизнеспособни пилета.  

 Основният недостатък на тези пилета е естеството на птиците. Мъжките се характеризират с повишена агресивност, а женските не излюпват яйца.

 

Продавам яйца за мътене и пиленца целогодишно,в някой случай и големи птици

-оплодено яйце-2лв

-ново излюпено пиле-4лв.

-оформено пиле с ясен пол и оперение-15лв.

 

кокошки Тетра

Тетра

Хибрид с бърз растеж, подходящ както за добив на яйца, така и на месо. Женските птици достигат 2,5 кг. за 70 дена, а мъжките - 3,5кг. Кокошките пронасят на 21 седмици като яйцата достигат 63-65 гр. Имат вкусно, диетично месо с деликатна текстура. Кокошките Tetra има отлична носливост. През първата година на снасянето кокошките носачки, може да снесът от 230 до 250 големи яйца63-65 гр. Това е несъмнено предимство за земеделските производители, които искат да получат максималния брой яйца в краткосрочен план. Кокошки Tetra започват да снасят яйца сравнително рано - веднага след достигане на 21-седмична възраст. Тази хибридна порода пилета дава отлична месо. Тя има особено приятен вкус и деликатна структура, тя може да се използва за приготвяне на различни ястия у дома и в ресторанта. В допълнение, птиците са най-бързо необходимата тежест, така че земеделските производители не трябва да чакат дълго, за да се получи месото. По време на отглеждане, можете лесно да се определи пола на пиле, дори и веднага след излюпването. Това е особено важно по време на образуването на основния състав, тъй като съотношението на петли и кокошки трябва да бъде оптимално. Ярките са Fawn а петлите - бели.

 

Продавам яйца за мътене и пиленца целогодишно,в някой случай и големи птици

-оплодено яйце-1лв

-ново излюпено пиле-5лв.

-оформено пиле с ясен пол и оперение-15лв.

източник: https://bg.prosadguru.ru/zhivotni/dobitk/36735-pileta-hibriden-poroda-tetra-skorostta-na-rastezh.html

 

кокошки Супер Харко

Супер Харко

Селектирана кръстоска, подходяща за домашно отглеждане с двойно предназначение - за месо и за яйца. Пилето Супер Харко е по-голямо от представителите на породата Харко и оправдава думата "супер" в неговото име. Птицата може да се отглежда за производство на яйца, и за месо, по размер, те са много близки до бройлерите. Това е много полезно за домашните и земеделските стопанства, тъй като след периода на снасяне на яйцата всички кокошки са изпратени за клане, а след това техните месни показатели излизат на преден план. Петлите и кокошките от породата са с добро тегло, за два месеца и половина мъжките стават около 2 килограма живо тегло, а ярките - около 1,7 кг. Възрастта на яйцепозицията при ярките започва от 4-4.5 месеца, по това време те наддават на тегло 2.5 кг. Яйцата са тегло 60-62, периода на активно снасяне на яйца от кокошки, Super Harco трае 52 седмици, през което време тя могат да носят до 230 яйца с кафява черупка. Освен това, по това време птицата не консумира много храна - 150-160 грама на ден. Според мнението на птицевъдите, гледане на пилетата от тази порода е много изгодно, те са непретенциозни към температурата в курника и продължават да се носят дори при 0 градуса. Те имат спокоен характер, не създават никакви особени проблеми за собствениците, те се справят добре с птиците на други породи. Породата е подходяща за всякакъв вид отглеждане - в кокошарник/клетка/ или на свободно дворно отглеждане. Но пилетата, които се намират в клетките без движение и се хранят със сухи промишлени фуражи, се носят много по-добре, отколкото кокошките на свободна отглеждане.

 

Продавам яйца за мътене и пиленца целогодишно,в някой случай и големи птици

-оплодено яйце-1лв

-ново излюпено пиле-5лв.

-оформено пиле с ясен пол и оперение-15лв.

източник: https://bgdahan.ru/gotvarstvo/9443-porodata-pileta-e-super-harko.html

 

кокошки Легхорн - Декалб

Легхорн - Декалб

Тя е най-широко разпространената порода за производство на яйца с бял цвят на черупката. Създадена е в САЩ на основата на внесени от Италия през 1835г. бели дребни местни кокошки с висока носливост. В резултат на задълбочена и ефективна селекционна работа е била създадена порода с много висока носливост. Птиците от тази порода са широко разпространени в света. Във всички международни и междулинейни стокови хибриди с много висока носливост участвуват и линии от тази порода. Птиците имат плътно и чисто бяло оперение. Гребенът е прост(листовиден) и средно голям. При петлите е изправен, а при кокошките в повечето случаи е увиснал. Менгушите са сравнително големи. Гърдите и коремът са добре развити, шията е средно дълга, а опашката - сравнително голяма. Краката са средно дълги и с жълт цвят на кожата. Носливостта е висока. Средната носливост е около 260—280 яйца, но при някои високопродуктивни линии и хибриди достигат 270-320 яйца. Има носачки, които са достигнали максимална(100%)интензивност на носливост-за 365 дни са получени 365 яйца. Средната маса на яйцата е62,5 g . Като се има предвид, че живата маса на носачките е около 1,8кг,а на петлите 2,0-2,5кг.. Скорозрелостта е много добра. Ярките пронасят на 160-175-дневна възраст. Инстинктите за разклопване и за мътене са много слабо проявени. Оползотворяване на фуража при пълноценно хранене е много добро. При отделните високопродуктивни линии и хибриди разходът на фураж за едно яйце е около 109 г / ден. C. степен на конверсия на фуража 2,02 кг / кг.

 

Продавам яйца за мътене и пиленца целогодишно,в някой случай и големи птици

-оплодено яйце-1лв

-ново излюпено пиле-5лв.

-оформено пиле с ясен пол и оперение-15лв.

 

кокошки доминант
кокошки доминант

Кокошки доминант

ДОМИНАНТ DS109 DOMINANT DARKSHELL DS109 е нова програма, включена в колекцията от програми, наречени ARTISAN EGGS, това са програми за кокошки носачки с различни цветове на черупката. Програмата Darkshell произвежда яйца с оригинални нюанси на различни кафяви черупки. В някои кокошки дори на петна или лилаво. Висок процент има тъмнокафяв цвят на черупката. Отличителната черта от класическите хибриди са пернатите бегачи, което е типична характеристика на породата Маранска, с участието на която беше отгледана нашата програма DOMINANT DARKSHELL. Използва се в търговската мрежа като краен хибрид за самодостатъчно развъждане не само в Чехия, но особено в чужбина, където е включен в колекцията от програми с яйца с различни цветове на черупката.

 

Текущите параметри на снасяне на крайните хибриди поради скорошни кръстосвания с породата Маранска са около 250 до 270 яйца и ще ги увеличаваме при всяко поколение интензивно размножаване.

 

Тегло на яйцата около 59 до 61 g.

 

Атрактивният черен цвят на перата на възрастни кокошки носачки се допълва от високия блясък и възможното примесване на кафяви рисунки във врата и гърдите на кокошката носачка. Петелът на крайните хибриди е тигрово с примес на кафяв цвят в областта на перата на шията, гърдите и крилата.

 

Тази програма е резултат от кръстосването на черната бащина популация на DS и популацията на майчините тинтове на DS. Когато се излюпват еднодневни пилета, се използва оцветяване с помощта на алела "B / b" на гена за отгряване = Barred, където еднодневен петел придобива доминиращия алел на този "B" ген от майка си и е осеян с бяла точка на главата си и еднодневна кокошка получава рецесивен „алел“ b “, който не предизвиква изтегляне на тигри и следователно кокошката е черна без бяла рисунка на главата.

 

Живот 94 - 96%

 

Тегло за 18 седмици - 1,5 кг пиле

 

Консумация на фураж до 18 седмици на кокошка 6,3 кг ♀

 

Тегло за 18 седмици - петел 2,1 кг ♂

 

Консумация на фураж до 18 седмици на петел 6.8 кг ♂

 

Продължителност на живота 95 - 97%

 

Възраст при 50% снасяне 27 седмици

 

Пик на снасяне за 29 до 30 седмици 89%

 

Брой яйца 240 бр

 

Средното тегло на яйцата е 61,5 g

 

Брой яйца за люпене на кокошка 200 бр

 

Консумация на фураж за кокошка на ден 122 g

 

Кокошка телесно тегло на 68 седмици 2,15 кг

 

Цвят на черупката кафяв

 

ДОМИНАНТ GS107 DOMINANT GREENSHELL GS включва няколко цветни програми с различни цветове на пера и различни цветове на черупката от светло синьо през тюркоазено зелено до тъмно маслинено зелено. Това оцветяване на черупката на яйцата на крайните хибриди DOMINANT GREENSHELL е резултат от кръстосването на класическите родителски популации на майките от програмите DOMINANT и последващото им кръстосване с оригиналната бащина линия DOMINANT GREENSHELL, създадена на базата на птици, отгледани от Южна Америка Порода Араукан. Черупки от син цвят.

 

Параметрите на снасяне на крайните хибриди на всички цветни подпрограми на GREENSHELL са около 240 до 260 яйца и ще ги увеличаваме при всяко поколение интензивно размножаване. Теглото на яйцата е около 57 до 59 г. Цветът на оперението се определя от използването на родителската популация. Популацията на майките също влияе върху цвета на черупката в крайния хибрид.

 

Подпрограми GS 300 с подобно оперение като моята коса с тигрови рисунки и GS 229 бяло оцветяване, след като майка бял леггорн произвежда яйца, по-светли до син оттенък.

 

Субпограми GS 107 синьо оперение, оперение GS 959 тигър, GS 159 червено тигъл, GS 902 злато - червено тигъл с бели пера и опашка и GS 459 светло червено с тигър, всичко след майките на кафеникави линии, благодарение на което те произвеждат по-голяма съотношение на яйца със зелени черупки към маслинено зелено с много нюанси.

 

Програмата DOMINANT GREENSHEL прилага възможността за полов живот при излюпване на еднодневни пилета благодарение на алелите на гена K според скоростта на оперението или когато се използват алели S или B, също и оцветяване.

 

За да улесним различаването на пушачите от Greenshell от програмите с класическия цвят на черупката, ние се опитваме да развъждаме туфа в програмата Greenshell, която обаче няма нищо общо с цвета на черупката. В момента туфата има около 70% до 80% кокошки носачки Greenshell.

 

Нашите кокошки носачки Greenshell все още нямат 100% туфа, нито 100% от всички произведени яйца обикновено са сини или зелени. Засега генетично сложният контрол върху цвета на черупката при домашните птици се дължи на факта, че около 10 до 15 процента от кокошките носачки DOMINANT GREENSHELL снасят яйца в класическия бял, кремав или кафяв цвят. Въпреки този факт, тази програма е търсена в много страни по света.

 

Възраст при 50% снасяне 28 седмици

 

Пик на снасяне за 29 до 30 седмици 88%

 

Брой яйца 240 бр

 

Средното тегло на яйцата е 58 g

 

Консумация на фураж за кокошка на ден 122 g

 

Тегло на кокошката на 68 седмици 2,10 кг

 

Цвят на черупката зелен

 

ДОМИНАНТЕН СИН D107 DOMINANT BLUE D107 е една от най-популярните ни програми благодарение на своята оригиналност в синия цвят на перата и възможността за използване на colorsexing при еднодневни пилета. Използва се като краен хибрид за самодостатъчно размножаване в Чехия и в много други страни по света. Петлите също се използват за производство на традиционно, много вкусно птиче месо.

 

Благодарение на привлекателното си оцветяване, той се използва и при износ на родителски комплекти в много страни, където се използва главно в семейно самодостатъчно развъждане за производство на трапезни яйца.

 

Предимството е високите параметри на снасяне на над 290 до 300 яйца, проверени в изпитателна станция в условия на клетка при интензивен тип отглеждане. Характерен е светлокафявият цвят на черупката на яйцата.

 

Атрактивен е сивият до син цвят на перата на възрастните кокошки носачки с тигрови рисунки при петлите.

 

Тази програма е резултат от кръстосването на първоначалната доминираща хомозиготна популация от генотипа BlB1 на бащината популация на сини молци = BLPR и майчините молци на отгрятата популация BPR. Когато се излюпват еднодневни пилета, се използва оцветяване с помощта на алел "В" на гена за отгряване = Забранено, където еднодневен петел придобива доминиращия алел на този ген от майка си и е на тигро с бяла точка глава и еднодневна кокошка получава рецесивен алел "b" от бащата. тигрова рисунка и следователно кокошката е тъмна без бяла рисунка на главата си.

 

Период на отглеждане до 18 седмици

 

Брак до 18 седмици 3-5%

 

Тегло на кокошките до 18 седмици 1.5-1.6 kg

 

Употребление храна до 18 седмици 6.3-6.5 kg

 

Период яйцеснасяне до 20-78 седмици

 

Брак до 78 седмици 4-7%

 

Начало яйцеснасяне 22-23 седмици 50%

 

Максимално яйцеснасяне 29-30 седмици 91-94%

 

Средно числа на яйцата в периода на яйцеснасяне 295-308 бр.

 

Средна маса на яйцата 62-63 гр.

 

Консумация на фураж за кокошка на ден 120-125 gr.

 

Тегло на кокошката на 78 седмица 2.15-2.3 kg

 

Цвят на яйцето светло кремав

 

Темперамент спокоен

 

-оплодено яйце-1лв

 

-ново излюпено пиле-3лв.

 

-оформено пиле с ясен пол и оперение-10лв.

 

Източник: https://dominant-cz.cz

 

Продавам яйца за мътене и пиленца целогодишно,в някой случай и големи птици

-оплодено яйце-1лв

-ново излюпено пиле-3лв.

-оформено пиле с ясен пол и оперение-10лв.